Waar ligt de Vlaming van wakker?

Tussentijdse resultaten van de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’

16 maart 2018, Op welke vraag wil jij dat de wetenschap in Vlaanderen een antwoord biedt? Op vier weken tijd dienden burgers, van jong tot oud, meer dan 3.000 vragen in. Doel van de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ is om nog tot 27 mei zoveel mogelijk vragen te verzamelen, om de Vlaamse wetenschap de komende jaren te inspireren om beter in te spelen op datgene wat leeft bij de bevolking.

‘Vraag voor de wetenschap’ roept Vlamingen op om hun vragen voor de wetenschap te stellen. Sinds de start op 17 april zijn al meer dan 3.000 vragen ingediend. Burgers kunnen hun vragen nog ingeven tot 27 mei op vraagvoordewetenschap.be. De campagne is een initiatief van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), met de steun van de Vlaamse overheid en in samenwerking met een brede groep wetenschappelijke organisaties, zoals de Vlaamse universiteiten en hogescholen, de KVAB, de Jonge Academie, strategische onderzoekscentra, industrie, kennisinstellingen...

De ontvangen vragen bieden een schat aan inspiratie voor wetenschappers. Ze zijn soms erg concreet, zoals ‘Hoe kan je toetsen leuk maken?’ (Lars S., 8 jaar), maar ook heel persoonlijk, zoals ‘Hoe zorg ik er voor dat mijn dochtertje van 2,5j mij niet vergeet wanneer ik straks kom te overlijden aan kanker?’.

Interdisciplinaire vragen

Bijna de helft van de vragen zijn gelinkt aan wetenschap en technologie (47%) en meer dan een derde aan gedrag en maatschappij (36%). Wat ook opvalt is dat veel vragen tot meerdere disciplines behoren. Als we alle vragen per discipline optellen komen we immers uit bij 4.706, terwijl er 3.038 vragen zijn ingediend op 16 mei. Een vraag zoals ‘Kan een medicijn ontwikkeld worden om de jaloezie uit de wereld te helpen?’ valt immers onder zowel ‘medisch’ als ‘gedrag en maatschappij’.

Sector

Aantal

%

Voorbeelden van ingediende vragen

Wetenschap en

technologie

1435

47%

Zal mijn leven veranderen nu het Higgs deeltje ontdekt is?

Gedrag en

maatschappij

1090

36%

Waarom zorgen er niet meer mensen goed voor het milieu? Hoe kunnen we hen aanzetten dat wel te doen? Inez, 10 jaar

Biologie

931

31%

Hoe komt het dat de lach en de traan zo dicht bij elkaar zitten? Bv. als miss world het kroontje op haar hoofd zet en zou moeten lachen van puur geluk, dan begint ze te wenen.

Medisch

749

25%

Kan een medicijn ontwikkeld worden om de jaloezie uit de wereld te helpen?

Cultuur

501

16%

Zullen religies ooit uitsterven?

Totaal aantal vragen op 16 mei

3038

   

 

Vooral mannen stellen vragen

Tweederde van de indieners zijn mannen (66%). En als we kijken naar de leeftijden van de vraagstellers, dan zijn alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd, van lagereschoolkinderen tot bejaarden. 

Op de Noordzee, de trein en het festival

De vragen zijn afkomstig van individuele burgers die via de website vraagvoordewetenschap.be hun vraag indienden, maar ook via events en scholen. Het team van Vraag voor de wetenschap bevroeg mensen bijvoorbeeld op de trein, in bedrijfsrestaurants, op het AND&-festival in Leuven, maar ook op de Noordzee, met een groep lagereschoolkinderen die mochten meevaren met het onderzoeksschip Simon Stevin.

De volgende stappen

Vanaf eind mei gaan onderzoekers aan de slag met alle ingediende vragen, om ze te bundelen in een reeks overkoepelende vragen. Die dienen als insteek om een Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren inspireren om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking. In het najaar vinden er events plaats, verspreid over Vlaanderen, waarbij verrassende en uitdagende vragen worden voorgelegd aan een panel van wetenschappers. Op 14 december vindt de publieke voorstelling van de Vlaamse Wetenschapsagenda plaats tijdens het wetenschapsfeest Kennismakers in Antwerpen.

Meer info: www.vraagvoordewetenschap.be

Contact: wetenschapsagenda@fwo.be, of tel. 0486 546 333 (Hans Van de Water, coördinator Vraag voor de wetenschap)