Artikel 3
De raad van bestuur van het FWO bestaat uit maximaal twaalf leden, die worden benoemd door de Vlaamse regering met inachtneming van de navolgende voordrachtsrechten:
1° twee leden worden benoemd op voordracht van de raad van bestuur van de KU Leuven;
2° twee leden worden benoemd op voordracht van de raad van bestuur van de Universiteit Gent;
3° één lid wordt benoemd op voordracht van de raad van bestuur van de Universiteit Antwerpen;
4° één lid wordt benoemd op voordracht van de raad van bestuur van de Vrije Universiteit Brussel;
5° één lid wordt benoemd op voordracht van de raad van bestuur van de UHasselt;
6° één lid wordt benoemd uit een dubbeltal, gezamenlijk voorgedragen door de raden van bestuur van de strategische onderzoekscentra; en
7° vier onafhankelijke bestuurders worden voorgedragen door de raad van bestuur zelf onder de voorwaarden en op basis van de procedure vermeld in de alinea’s 4 tot en met 7 van dit artikel, met dien verstande dat van deze vier leden hoogstens twee van hetzelfde geslacht mogen zijn.
Ten hoogste vijf van de leden, vermeld in het artikel 3, eerste alinea, punt 1 tot en met 5, mogen van hetzelfde geslacht zijn. Als aan die voorwaarde niet voldaan is, dragen de universiteiten die geen kandidaat van het ondervertegenwoordigde geslacht hadden voorgedragen, een bijkomende kandidaat van dat geslacht voor.
De Vlaamse regering kan nadere regels bepalen voor de voordrachtenregelingen, vermeld in artikel 3, eerste alinea, punt 1 tot 6.
De onafhankelijke bestuurders, vermeld in artikel 3, eerste alinea, punt 7, beschikken over deskundigheid op het vlak van het algemeen bestuur van het FWO en over specifieke deskundigheid met betrekking tot de missie en de taken van het FWO. De onafhankelijke bestuurders zijn bovendien afkomstig uit het bedrijfsleven of de social profit sector en zijn vertrouwd met het wetenschaps- en innovatiebeleid. Ze zijn onafhankelijk ten aanzien van het Vlaamse Gewest, de Vlaamse Gemeenschap, de universiteiten, de strategische onderzoekscentra en de secretaris-generaal. Om die onafhankelijkheid te bepalen, zijn de criteria uit de corporate governance code voor beursgenoteerde bedrijven richtinggevend.
De raad van bestuur stelt de vereisten vast waaraan kandidaten voor het mandaat van onafhankelijk bestuurder moeten voldoen op het vlak van bekwaamheden, kennis en ervaring en doet een open oproep tot kandidaatstelling voor een mandaat van onafhankelijk bestuurder. Die oproep bevat een weergave van de vereisten waaraan kandidaten moeten voldoen en regelt de wijze van kandidaatstelling, waarbij minstens een curriculum vitae wordt voorgelegd.
De raad van bestuur vergelijkt de respectieve verdiensten van de kandidaten.
De onafhankelijke bestuurders worden door de Vlaamse regering benoemd, op voordracht van de raad van bestuur, door middel van twee lijsten van telkens vier kandidaten. Eén lijst bevat de vier mannelijke kandidaten en één lijst bevat de vier vrouwelijke kandidaten.
De leidend ambtenaar van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en de leidend ambtenaar van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie wonen de vergaderingen van de raad van bestuur van het FWO bij met raadgevende stem.
Artikel 4
De leden van de raad van bestuur worden door de Vlaamse regering benoemd voor een hernieuwbare termijn van vijf jaar die in beginsel aanvangt zes maanden na de beëdiging van een nieuwe Vlaamse regering na algehele vernieuwing van het Vlaams Parlement. Wanneer tussen de beëdiging van twee opeenvolgende regeringen minder of meer dan vijf jaar is verlopen, wordt deze termijn overeenkomstig aangepast.
Artikel 5
De raad van bestuur vaardigt een intern reglement uit met betrekking tot zijn werking, de werking van de andere bestuursorganen binnen het FWO alsmede de vergoedingen van de leden van de bestuursorganen binnen het FWO. De laatste goedgekeurde versie van het intern reglement is te allen tijde beschikbaar op de officiële website van het FWO.
De raad van bestuur verkiest onder zijn leden een voorzitter behorend tot de categorie vermeld in artikel 3, eerste alinea, punt 1 tot en met 5 en een ondervoorzitter behorend tot de categorie vermeld in artikel 3, eerste alinea, punt 7.
De functies van voorzitter en ondervoorzitter worden toegewezen voor een duurtijd die gelijkloopt met die van het bestuursmandaat van de bestuurder die als voorzitter dan wel ondervoorzitter wordt verkozen.
Artikel 6
Zoals bepaald in artikel 11:7, § 1 van het WVV, is de raad van bestuur bekleed met de macht om alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn voor het bereiken van het belangeloos doel en het voorwerp van de stichting.
De raad van bestuur mag bijzondere volmachten toekennen aan één of meer personen van haar keuze.
Binnen de raad van bestuur kan worden overgegaan tot de oprichting van één of meer andere, al dan niet adviserende, comités of commissies, waarvan de raad van bestuur de samenstelling en opdrachten omschrijft. De leden van dergelijke comités of commissies worden aangesteld door de raad van bestuur, die tevens de voorwaarden van hun aanstelling, hun ontslag, hun bezoldiging, de duur van hun opdracht en de werkwijze en opdracht van het comité of commissie bepaalt.
Artikel 7
De raad van bestuur vergadert na oproeping van de voorzitter telkens het belang van de stichting dit vereist en minstens acht keer per jaar. Hij moet worden samengeroepen indien één vijfde van de bestuurders dit aanvragen. Behalve in geval van hoogdringendheid geschiedt de oproeping minstens acht dagen vóór de vergadering, dit per brief, fax of e-mail. De oproeping bepaalt de plaats, het uur en de dagorde van de vergadering. De oproepingen worden geacht gedaan te zijn bij hun verzending.
Enkel de voorzitter is tot bijeenroeping bevoegd. De bestuurder(s) (andere dan de voorzitter zelf) die een vergadering wenst (wensen) bijeen te roepen, richt(en) per brief, fax of e-mail een verzoek tot de voorzitter.
Het secretariaat van de raad van bestuur houdt de documenten met betrekking tot de aan zijn raad voorgelegde agendapunten ter beschikking van de leden, en dit met ingang van de dag waarop de uitnodigingen voor de vergadering van de raad verstuurd zijn.
De vergaderingen worden gehouden in de zetel van de stichting of op de plaats aangeduid in de oproepingen, in België of – uitzonderlijk – in het buitenland.
Bijeenkomsten van de raad van bestuur kunnen geldig gehouden worden bij wijze van tele- en videoconferentie.
Artikel 8
Bestuurders kunnen zich laten vertegenwoordigen bij de beraadslagingen door een volmacht te geven aan een ander bestuurder. Een bestuurder kan slechts drager zijn van één enkele volmacht.
Onverminderd de toepassing van bijzondere statutaire en/of dwingende wettelijke bepalingen ter zake, kan de raad van bestuur slechts geldig beraadslagen en besluiten indien de meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is, en dienen beslissingen van de raad van bestuur te worden genomen met een gewone meerderheid van de ter vergadering uitgebrachte stemmen (onthoudingen niet meegerekend), waarbij iedere ter vergadering aanwezige of rechtsgeldig vertegenwoordigde bestuurder beschikt over één (1) stem. Bij staking van stemmen beslist de voorzitter.
Zo tijdens de zitting géén beslissing kan worden genomen omdat onvoldoende bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn om geldig te beraadslagen, wordt binnen de maand volgend op deze zitting een nieuwe raad van bestuur samengeroepen, waarop de agendapunten worden hernomen, en waarbij die raad van bestuur over die agendapunten kan beslissen ongeacht het aantal leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is.
De besluiten van de raad van bestuur kunnen worden genomen bij schriftelijk akkoord van de bestuurders voor zover het WVV geen authentieke akte vereist. Voor doeleinden van het voorgaande heeft de term “schriftelijk” betrekking op handschrift of machinaal getypt of gedrukt geschrift, evenals alle andere technieken om woorden in een leesbare vorm weer te geven, zoals (zonder beperking) brieven, faxen en e-mails; brieven gelden als geschrift ongeacht de wijze van verzending door de afzender of bestelling aan de bestemmeling, daaronder (zonder beperking) begrepen de verzending per (al dan niet aangetekende) post, koerier of persoonlijke afgifte.
De procedure voor een schriftelijke besluitvorming van de raad van bestuur wordt georganiseerd door de voorzitter van de raad van bestuur.
De voorzitter circuleert schriftelijk het voorstel van besluit aan de overige bestuurders, met het verzoek aan hen om schriftelijk en onherroepelijk te bevestigen of ze al dan niet akkoord gaan met het voorstel, binnen een door de voorzitter gestelde termijn die niet korter mag zijn dan 5 kalenderdagen.
Indien de voorzitter binnen de voormelde termijn een bevestiging krijgt van alle overige bestuurders, en een gewone meerderheid van alle bestuurders zich akkoord verklaart met het voorgestelde besluit, geldt het voorgestelde besluit als aangenomen.
Indien er geen reactie is van een bestuurder binnen de door de voorzitter voorgestelde termijn, wordt die omstandigheid als een onthouding aanzien.
De schriftelijk genomen besluiten worden gedateerd op de dag dat de laatste bestuurder schriftelijk bevestigt al dan niet akkoord te gaan met het voorgestelde besluit, behoudens uitdrukkelijk andersluidende regeling in het schriftelijk besluit zelf.
Artikel 9
Van de beraadslagingen van de raad van bestuur wordt verslag uitgebracht in notulen die door de voorzitter en de secretaris-generaal ondertekend worden. Een exemplaar van deze notulen wordt aan de ministers, die toelagen aan het FWO onder hun bevoegdheid hebben, toegestuurd.
De notulen worden door toedoen van de secretaris-generaal in een bijzonder register opgenomen. De volmachten, net als alle andere schriftelijke berichtgevingen, worden daaraan gehecht.
De in rechte of anderszins over te leggen afschriften, uittreksels of kopieën van deze notulen worden ondertekend door de voorzitter of de ondervoorzitter van de raad van bestuur of, bij ontstentenis, door twee uit de raad aangewezen leden.