Op 11 april, Wereldparkinsondag, gaat de aandacht wereldwijd naar de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld: de ziekte van Parkinson. Professor Sebastiaan De Schepper (VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie) vermoedt dat bij bepaalde patiëntengroepen de eerste tekenen van de ziekte zichtbaar zijn in de darmen, meer bepaald in de ‘stofzuigers’ van onze darmwand. Met een Odysseusbeurs van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), goed voor bijna 1 miljoen euro, krijgt hij de komende 5 jaar de kans om dat spoor verder te onderzoeken.
Evenwichtsproblemen, spierstijfheid, trager bewegen, trillende handen, … De ziekte van Parkinson tast het lichaam geleidelijk aan door specifieke zenuwcellen in bepaalde delen van de hersenen af te breken. De slepende ziekte treft in België 50 000 mensen. Tegen 2050 zou dat aantal zelfs kunnen verdubbelen tot 100 000.
Het slechte nieuws: de neurologische aandoening is op dit moment ongeneselijk. Het goede: met de juiste behandeling kunnen de symptomen worden afgeremd. “Een vroege diagnose is dus cruciaal”, vertelt Sebastiaan De Schepper, professor neuro-immunologie aan het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie. “Vandaag gebeurt de diagnose vaak pas wanneer motorische klachten optreden, maar tegen dan is het merendeel van de aangetaste zenuwcellen in de hersenen reeds afgestorven."