Skip to content
Login E-loket
Science Pitch Geselecteerde Projecten

DOCVILLE steunt opnieuw wetenschappelijke documentaires

15/05/2025 11:51

DOCVILLE produceert voor de derde keer twee korte wetenschappelijke documentaires. Tijdens de Science Pitch op DOCVILLE 2025 stelden onderzoekers hun research voor aan een groep filmmakers en producenten. Naast de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen en de UGent deed dit jaar ook de KU Leuven mee aan de Science Pitch. Na een reeks speeddates tussen filmmakers en onderzoekers en een jurypresentatie kwamen er twee nieuwe samenwerkingen - en tegen volgend jaar: twee documentaire kortfilms - uit de bus.

Op die manier streven DOCVILLE en de deelnemende universiteiten naar korte auteursdocumentaires die inhoudelijk waardevol zijn, wetenschappelijk onderzoek belichten en dat alles zonder in te boeten aan creativiteit. Net als de afgelopen twee festivaledities gaan de nieuwe documentaires in wereldpremière op de openingsavond van ScienceVille, het wetenschappelijke luik van DOCVILLE op vrijdag 20 maart 2026.

De geselecteerde projecten

Traject creatie korte docu's

Wetenschappers van de deelnemende universiteiten (KU Leuven, UGent, VUB en UAntwerpen) konden een voorstel formuleren om te motiveren waarom hun onderzoek een documentaire verdient. De geselecteerde wetenschappers kregen vervolgens elk mediatraining om hun project te kunnen pitchen aan een groep filmmakers tijdens het festival. Die filmmakers kregen vervolgens een aantal weken tijd om op basis van het onderzoek een concept voor een korte documentaire te destilleren. Ze krijgen nu elk een budget van minstens €40.000 om hun creatie te verwezenlijken.

De vorige edities van de Science Pitch

De afgelopen twee festivaledities gingen de eerste kortfilms geproduceerd door DOCVILLE in première op de openingsavond van ScienceVille. Filmmakers Camille Ghekiere en Charlotte De Cort baseerden zich in 2024 op het werk van onderzoekers Marc Kochzius (VUB) en Kushlani Dissanayake voor Coral City, over de toekomst van koraalriffen in Sri Lanka. Testerep gaat over het gelijknamige verdwenen schiereiland voor onze kust. Vincent Langouche ging voor deze korte docu aan de slag met het project van onderzoeker Soetkin Vervust (VUB - FWO).

In 2024 vervoegden UGent en UAntwerpen de Science Pitch en op DOCVILLE 2025 gingen De dag dat het zonlicht niet meer scheen van Maria en Frederik Stuut, gebaseerd op onderzoek van Cem Berk Şenel (VUB - FWO) en Pim Kaskes, en Het wonder daaronder in première op ScienceVille. Die laatste is een creatie van Nina Landau die focust op het Isala-onderzoek van UAntwerpen en FWO, in samenwerking met onderzoeker Sarah Ahannach en het team van prof. Sarah Lebeer.

Meer informatie

De Science Pitch wordt mogelijk gemaakt door de steun van VRT CANVAS, de Vrije Universiteit Brussel, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, UGent, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), het Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie (WEWIS) en de Nationale Loterij. Productiehuis Associate Directors zal de documentaires produceren.