Skip to content
Login E-loket
Inzichten Connect

Drie Vlaamse universiteiten onderzoeken sociale verbondenheid bij ernstige ziekte

25/02/2025 09:53

Mensen zijn sociale wezens. Zich verbonden voelen met anderen is cruciaal in het leven. Het effect van sociale verbondenheid en sociale integratie op onze gezondheid blijkt even groot als stoppen met roken. Toch wordt het belang van sociale verbondenheid vaak onderschat, zeker in vergelijking met fysieke leefstijlfactoren zoals gezonde voeding en voldoende beweging. Nergens is de kloof tussen hoe sterk mensen de impact van sociale relaties inschatten en hoe groot die werkelijk is, zo groot.  

Zich verbonden voelen met anderen is niet alleen cruciaal om goed te leven, maar evenzeer bij ongeneeslijke of ernstige ziekte, bij achteruitgang van de gezondheid en, ja, zelfs wanneer iemand sterft. Maar hoe kunnen we mensen bij ongeneeslijke of ernstige ziekte, bij achteruitgang van de gezondheid, of wanneer iemand sterft, best omringen? Hoe kunnen sociale netwerken—van familie en vrienden tot buren en zorgverleners—de juiste ondersteuning bieden, zowel tijdens het leven als in de stervensfase? Hoe kunnen we mantelzorgers best omringen? En welke rol kan de overheid daarin spelen?

Of het nu gaat om mensen die thuis wonen of verblijven in een zorginstelling, sociale verbondenheid en steun zijn essentieel. Maar steun moet afgestemd zijn op de behoeften van mensen. Het gaat immers niet altijd om méér sociale contacten, maar om de juiste nabijheid op het juiste moment.  

Over het CONNECT-project

CONNECT is een grootschalig onderzoeksproject, gefinancierd door het FWO Vlaanderen, en wordt geleid door de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB-UGent) in samenwerking met LUCAS (KU Leuven). Samen met meer dan 50 partners uit de zorgpraktijk, het maatschappelijk middenveld en het beleid, wil CONNECT sociale verbondenheid bij het levenseinde beter begrijpen, ondersteunen en verbeteren.

Het project onderzoekt hoe sociale verbondenheid geoptimaliseerd kan worden in de thuiszorg, in woonzorgcentra en binnen lokale gemeenschappen. Daarbij is er bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen die structurele drempels ervaren, zoals mensen met een ernstige aandoening, ouderen met een afnemende gezondheid en mantelzorgers. Daarnaast zal CONNECT beleidsmakers adviseren over hoe sociale verbondenheid geïntegreerd kan worden in strategieën rond welzijn bij ziekte, sterven en rouw.

Meer informatie

Het CONNECT-project is een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent en KU Leuven en wordt gefinancierd door het FWO (001525N). 

 https://endoflifecare.be/connect