In 2022 veroorzaakte de West-Afrikaanse variant van het mpox-virus, stam IIeen wereldwijde uitbraak. Tegelijkertijd circuleerde er in Centraal-Afrika een andere, agressievere variant van het virus, stam I. Na een paar maanden namen de besmettingen in Europa af, maar in Centraal-Afrika en vooral in de DRC, maakt het virus meer en meer slachtoffers. In oktober 2023 werden tijdens een uitbraak in Kamituga, waar normaal geen mpox voorkomt, de eerste gevallen vastgesteld. Binnen vijf maanden verspreidde de nieuwe variant van het virus zich snel, vooral onder adolescenten en jongvolwassenen, van wie bijna 30% van de patiënten sekswerker is.
Risico’s voor omliggende gebieden en daarbuiten
De uitbraak heeft het potentieel om zich buiten het huidige gebied te verspreiden, met risico’s voor omliggende gebieden en zelfs buiten de landsgrenzen. De dreiging wordt versterkt door de zeer mobiele bevolking in de regio, waaronder mijnwerkers en sekswerkers, wat de kans op verspreiding van het virus vergroot.
Afwijkend overdrachtspatroon
De afwijkende overdracht van de nieuwe variant maakt de situatie zorgwekkend. In tegenstelling tot de gebruikelijke verspreiding van het virus in de DRC, via overdracht van dier op mens, lijkt deze variant zich voornamelijk te verspreiden via seksueel contact tussen mensen. Bovendien maken mutaties het virus ondetecteerbaar voor sommige PCR-testen. Dit bemoeilijkt de controle van de uitbraak.
“Met de groeiende bezorgdheid over de seksuele overdracht van deze variant, is er dringend behoefte aan een nieuwe strategie waarbij we mpox integreren in hiv- en soa-preventieprogramma’s. Daarbij is het belangrijk dat we ons richten op sleutelgroepen en stigmatisering ten alle kosten vermijden,” zegt laatste auteur van de studie Professor Placide Mbala-Kingebeni van het INRB.
Dringend nood aan maatregelen en vaccins
“Met onze partners in de DRC zetten we alles op alles om de uitbraak te onderzoeken en te beoordelen of een vaccinatiecampagne de verspreiding van deze agressievere variant kan indammen,” zegt Laurens Liesenborghs, professor klinische opkomende infectieziekten aan het ITG. “Als we de monitoring en de contactopsporing niet versterken en geen vaccins inzetten die we ook in Europa gebruiken, bestaat het gevaar dat de lokale uitbraak zich nationaal en zelfs internationaal verspreidt. Bovendien hebben we te maken met obstakels, zoals logistieke uitdagingen en onvoldoende financiering van de lokale gezondheidsinfrastructuur.”