Skip to content
Login E-loket
Inzichten Co2 Recyclage

UGent onderzoekers breken chemisch evenwicht voor CO2-recyclage op pilootschaal

18/09/2024 11:13

UGent onderzoekers zijn erin geslaagd om chemisch evenwicht te verbreken bij het opschalen van een CO2-recyclage proces. Dit is een uiterst belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van nieuwe technologieën om CO2-uitstoot in de atmosfeer te reduceren en klimaatverandering tegen te gaan.

“20 jaar geleden begon ik met mijn onderzoek naar chemische kringprocessen,” vertelt Vladimir Galvita, professor aan de UGent. “Deze kringprocessen zijn zeer belangrijk voor de intensivering van industriële processen, aangezien deze in tegenstelling tot katalytische processen niet gebonden zijn door chemisch evenwicht. Door een chemische reactie op te splitsen in verschillende deelstappen, kunnen ongezien hoge conversies gehaald worden.” Tijdens zijn doctoraat ontwikkelde Lukas Buelens, intussen postdoctoraal onderzoek aan UGent-FWO, een chemisch kringproces genaamd super-dry reforming. Deze technologie gebruikt twee broeikasgassen, methaan en CO2, en zet deze om naar bouwstenen voor duurzame brandstoffen en chemicaliën.

Moonshot programma

Voor het opschalen van de technologie, kon het onderzoeksteam rekenen op financiële steun van het Moonshot programma van de Vlaamse overheid. “Moonshot projecten zoals super-dry reforming overbruggen de kloof tussen onderzoek en commercialisering door de nodige ondersteuning te bieden voor experimentele opschaling en demonstratie. Deze fase is van cruciaal belang omdat het onderzoekers in staat stelt om hun innovaties op grote schaal te testen, in echte omstandigheden, voordat de technologie kan worden geïmplementeerd op industriële schaal,” aldus Tine Schaerlaekens, managing director Catalisti.

In 2020 ging het technische team van het Laboratorium voor Chemische Technologie (LCT) aan de slag met de realisatie van de pilootopstelling. “De eerste stap bestond erin de verschillende vereisten van de opstelling te begrijpen en op te lijsten. Daarnaast moesten we natuurlijk rekening houden met alle veiligheidsstandaarden die het labo hanteert. In samenwerking met één van de wereldleiders in het ontwerpen en bouwen van pilootopstellingen, Zeton, zijn we erin geslaagd om het design naar een hoger niveau te tillen.” Hier gingen echter ook tegenslagen mee gepaard volgens Bert Depuydt, technisch coördinator van het LCT: “Wegens de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, verdubbelde de prijs van aluminium in de tijdspanne tussen de offerte en de uiteindelijke bouw van de installatie. Ook waren verschillende elektronische componenten niet beschikbaar door een wereldwijd tekort aan chips.”

Belangrijke mijlpaal

Michiel Van Cauwelaert, doctoraal onderzoeker aan UGent-FWO, was mede verantwoordelijk voor de opstart van de installatie. “Tijdens de eerste jaren van mijn doctoraat deed ik reeds ervaring op bij een testopstelling op laboschaal. Zowel qua dataverwerking als bij het uitwerken van een experimenteel protocol, kwam ik nu voor uitdagingen te staan die zelden gezien zijn op laboschaal, wegens de grootte en complexiteit van de pilootopstelling. Na een opstartfase van 4 maanden, konden we in mei uiteindelijk overgaan tot het uitvoeren van de eerste reactieve experimenten. Dankzij de kennis die we afgelopen jaren hebben verzameld over het super-dry reforming proces en het uitstekende design van de opstelling, slaagden we er bij onze eerste experimenten meteen in conversies te behalen die 10 % hoger liggen dan de gasfase evenwichtsconversie. Iets wat mij vroeger altijd geleerd was onmogelijk te zijn, maar wat we nu ook op pilootschaal hebben gedemonstreerd. Dit is dan ook een uiterst belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van nieuwe technologieën om CO2-uitstoot in de atmosfeer te reduceren en klimaatverandering tegen te gaan.”

Kevin Van Geem, professor aan de UGent en directeur van het Centrum voor Duurzame Chemie, beaamt het belang van deze mijlpaal. “20 jaar geleden veranderde het Laboratorium voor Chemische Technologie (LCT) zijn naam van Laboratorium voor Petrochemische Techniek naar LCT. De groep groeide exponentieel en terzelfdertijd veranderde de focus van petrochemische toepassingen naar vele verschillende onderzoekdomeinen geworteld in duurzame ontwikkeling. Super-dry reforming past perfect binnen deze strategie van het ontwikkelen en opschalen van nieuwe technologieën om zo bij te dragen aan een duurzamere chemische industrie.”

Meer informatie

Lukas Buelens is FWO-postdoctoraal onderzoeker (12E5623N), Michiel Van Cauwelaert is FWO-aspirant (1160723N). Beide zijn verbonden aan de UGent.