Skip to content
Login E-loket

TBM-projecten (Toegepast Biomedisch onderzoek met een primair Maatschappelijke finaliteit)

Het TBM-programma beoogt op lange termijn bij te dragen aan de implementatie van (nieuwe) therapieën, diagnosetechnieken en preventiemethoden, die -ten gevolge van een gebrek aan industriële interesse- zonder overheidsfinanciering niet tot bij de patiënt zouden geraken.

Status

Bekendmaking resultaten

Doel

Het TBM-programma beoogt op lange termijn bij te dragen aan de implementatie van (nieuwe) therapieën, diagnosetechnieken en preventiemethoden, die -ten gevolge van een gebrek aan industriële interesse- zonder overheidsfinanciering niet tot bij de patiënt zouden geraken.

Belangrijke data

  • Oproep open: 19 februari 2025
  • Vooraanmelding/advies FWO: steeds mogelijk (ook vóór openen oproep), uiterlijk één week voor indiendeadline
  • Interne deadline onthaalinstellingen: 14 april 2025 (contacteer tijdig de verantwoordelijke dienst van de onthaalinstelling voor de overdracht van de aanvraag tussen promotor-woordvoerder en onthaalinstelling)
  • Deadline indiening via FWO e-loket door de hoofdonthaalinstelling: 22 april 2025 om 17u
  • Mogelijkheid tot schriftelijke rebuttal: 8-19 september 2025
  • Panelvergaderingen: november 2025
  • Bekendmaking resultaten: 28 november 2025
  • Start goedgekeurde projecten: 1 januari 2026
  • Feedback over de aanvraag bezorgd aan de promotor-woordvoerder: januari 2026

Kenmerken

  • Subsidieerbare organisaties: onderzoekscentra (zoals o.a. universiteiten, universitaire ziekenhuizen, hogescholen, strategische onderzoekscentra)
    • maximum 20% van de begroting naar niet-Vlaamse onderzoekscentra
    • minstens 10% van de begroting naar een Vlaams ziekenhuis of ITG (gezien de klinische finaliteit)
  • Projectduur: 2 tot 4 jaar
  • Budget:
    • 215.000 – 850.000 euro (voor grote of multicentrische trials worden uitzonderlijk budgetten tot 1.275.000 euro toegestaan)
    • Aanvaardbare kosten: personeel, werking, uitrusting, onderaannemingen (volgens regels kostenmodel)
    • Subsidiepercentage: 100%
    • Beschikbaar budget voor de oproep 2025: 15.173.675 euro (inclusief 17% overhead)
  • Slaagpercentage 2024: 23%

Profiel en voorwaarden

  • Je project voldoet aan elk van volgende 4 voorwaarden:
  1. Een TBM-project beoogt de verdere ontwikkeling van een nieuwe therapie, diagnose en/of specifieke preventie van een bepaalde humane ziekte/medisch probleem of een vergelijking van bestaande therapieën, diagnostische methoden of preventiemaatregelen, die uitsluitsel geeft over de relatieve effectiviteit en kostenefficiëntie.
  2. Een TBM-project is gericht op onderzoek dat zich reeds ver in het traject van ontdekking naar toepassing bevindt en zich eerder richt op vertaling en uitwerking van wetenschappelijke bevindingen naar klinische toepassingen dan op de novo kenniscreatie. Anderzijds situeert het project zich ook niet te ver in het traject van ontdekking naar toepassing: het bestaat niet uit implementatie-activiteiten, zonder dat hier nog onderzoek aan te pas komt.
  3. Een TBM-project biedt een duidelijke toepasbaarheid met een meerwaarde voor de Vlaamse gezondheidssituatie, met ten minste een positieve medische impact voor een bepaalde patiëntengroep of een kostenbesparing in de gezondheidszorg.
  4. Op het ogenblik van indiening (of in de nabije toekomst) bestaat er -omwille van een commerciële reden- geen industriële interesse in het TBM-project.
  • Voor de uitvoering van het project heb je nood aan werkings-, uitrustings- en personeelskredieten.
  • De organisatie(s) waartoe jullie behoren, zijn onderzoekscentra die voldoen aan de definitie van ‘research and knowledge-dissemination organisation’ zoals vermeld in Art. 2, sec. 83 van de Europese wetgeving no. 651/2014. Bij twijfel over deze voorwaarde, neem contact op met het FWO via tbm@fwo.be.
  • De projectuitvoerders zijn eigenaar van de eigen resultaten.
  • Een onderzoeker kan per aanvraagronde voor maximaal één TBM-project optreden als promotor-woordvoerder van de hoofdonthaalinstelling en voor maximaal twee TBM-projecten als copromotor, ongeacht of je daarbij budget aanvraagt of niet. De som van de aangevraagde en lopende TBM-projecten op naam van eenzelfde promotor-woordvoerder mag niet groter zijn dan twee. De datum waarop een nieuw toegekend TBM-project normaliter zou starten geldt als referentiedatum voor het berekenen van dit totaal. Concreet betekent dit dat maar 1 project lopende mag zijn op het moment dat het aangevraagde project zal starten. Indien er op het moment van de aanvraag reeds 2 projecten lopende zijn, moet 1 van beide projecten beëindigd zijn op 31 december van het jaar waarin de aanvraag wordt ingediend.
  • Jullie gaan akkoord met de clausule wetenschappelijke integriteit.

Aanvraagprocedure

  • Vooraanmelding. Aan alle onderzoekers met een nieuw TBM-projectidee wordt ten stelligste aangeraden om advies in te winnen bij de FWO-administratie. Dit gebeurt via een vooraanmelding met een kort abstract van het voorstel (volgens dit sjabloon) via tbm@fwo.be. Het is mogelijk om een mondeling overleg met de FWO-medewerkers aan te vragen. Bovendien organiseren sommige onthaalinstellingen informatie- en contactmomenten in samenwerking met het FWO. Voor meer info contacteer je de verantwoordelijke dienst van jouw onthaalinstelling. De vooraanmelding dient het FWO te bereiken ten laatste één week voor de indiendeadline.
  • Indiening. Als promotor van het project bereid je de aanvraag voor via jouw FWO e-loket en dien je het volledige voorstel tijdig in bij je onthaalinstelling. Als hoofdaanvrager dient je onthaalinstelling het projectvoorstel vervolgens in bij het FWO en dit ten laatste op de bovenvermelde deadline.
  • Evaluatie. Je projectaanvraag wordt aan (inter)nationale deskundigen voorgelegd, die het voorstel eerst schriftelijk zullen evalueren. De evaluatoren zijn de leden van de TBM-expertpanels en ook externe referenten met specifieke expertise in het domein van het projectvoorstel. Je krijgt de mogelijkheid om te reageren op hun bemerkingen via een schriftelijke rebuttal. Vervolgens zullen de TBM-panelleden je projectvoorstel bespreken en evalueren op een vergadering bij het FWO.
  • Rebuttal. Tussen 8 en 19 september 2025 kunnen jullie schriftelijk reageren op de bemerkingen van de evaluatoren. De promotor-woordvoerder van de aanvraag ontvangt een uitnodigingsmail op het primaire emailadres opgegeven in het e-loket, nl. het e-mailadres waarmee de aanvraag is overgedragen aan de hoofdonthaalinstelling. Het is belangrijk na te gaan of het uitnodigingsbericht van het FWO niet is beland in een spam-folder. Indien je geen bericht hebt ontvangen op 8 september dien je het FWO zo snel mogelijk te verwittigen. Het is aangeraden dat aanvragers op voorhand afspraken maken over het opstellen en indienen van de rebuttal als de promotor-woordvoerder door overmacht verhinderd is. In elk geval dient overmacht aangetoond te worden met een medisch attest of een ander relevant officieel bewijsstuk.
  • Beslissing. Het expertpanel brengt verslag uit aan de raad van bestuur. De raad van bestuur beslist over het toekennen van de subsidie.
  • Feedback. Na de bekendmaking van de resultaten ontvangt elke promotor-woordvoerder feedback over de beslissing.

Contact

Voor vragen in verband met de modaliteiten van het TBM-programma kan je contact opnemen met het FWO via tbm@fwo.be. Bij technische problemen met het e-loket kan je terecht bij fwohelpdesk@fwo.be.

Informatiesessies

Het TBM-programma en de evaluatieprocedure worden toegelicht in deze video en pdf. Verschillende onthaalinstellingen organiseren ook informatiesessies. Contacteer de verantwoordelijke dienst van jouw instelling over de concrete  afspraken.

Hernieuwing van lopende projecten

Omwille van de klinische finaliteit is het TBM-programma uitzonderlijk hard getroffen door de COVID-19 pandemie. Daarom heeft het FWO beslist om bepaalde lopende TBM-projecten een uitzonderlijke verlenging toe te staan. Een aanvraag tot verlenging moet vooraf besproken worden met de FWO-administratie. Voor meer info en voorwaarden, zie lopende projecten.