Skip to content
Login E-loket

Mobiliteitsprojecten Frankrijk - TOURNESOL

Dit programma ondersteunt in samenwerking met de Franse ambassade in België de uitwisseling van onderzoekers tussen Vlaanderen en Frankrijk via 2-jarige gezamenlijke mobiliteitsprojecten.

Status

Duur

Doel

Het FWO wil internationale samenwerking, als hefboom voor excellentie, volop stimuleren. Daarom sluit het FWO met een aantal landen overeenkomsten om wetenschappelijke mobiliteitsprojecten te financieren. Binnen deze projecten kunnen enkel reis- en verblijfskosten worden gefinancierd.

Partenariat Hubert Curien (PHC) TOURNESOL is een wetenschappelijk uitwisselingsprogramma gesteund door het FWO en de Ambassade van Frankrijk te Brussel waarin reiskredieten worden toegekend in het kader van geselecteerde mobiliteitsprojecten. Het TOURNESOL programma heeft tot doel de onderzoekssamenwerkingen tussen Vlaanderen en Frankrijk te ondersteunen en verder uit te bouwen.

Opgelet:

Binnen het TOURNESOL programma ligt de focus op junior onderzoekers. Daarom kunnen in deze nieuwe oproep (2025) aan Vlaamse zijde bij het FWO uitsluitend onderzoekers met maximum 12 jaar postdoctorale anciënniteit een aanvraag indienen. Aan Vlaamse zijde kunnen de uitwisselingen ook alleen maar worden uitgevoerd door predoctorale onderzoekers of onderzoekers met maximum 12 jaar postdoctorale anciënniteit. Aan Franse zijde worden bij voorkeur ook vooral junior onderzoekers betrokken. De wetenschappelijke anciënniteit van de Franse Principal Investigator en de uitgewisselde onderzoekers zijn aan Franse zijde elementen die meegenomen worden in de evaluatie.

Belangrijke data

  • 15 januari 2025: oproep open
  • 2 april 2025 om 17u.: deadline (aan Vlaamse zijde uiterste indiendatum via FWO E-loket rechtstreeks door de aanvrager zelf, de indiening gebeurt niet via de Vlaamse hoofdonthaalinstelling)
  • April-november 2025: evaluatie
  • December 2025: bekendmaking resultaten
  • 1 januari 2026: start project

Kenmerken

  • Looptijd projecten: 2 jaar (01/01/2026 – 31/12/2027)
  • Alle wetenschappelijke disciplines zijn ontvankelijk
  • FWO-bedrag voor de onderzoekers uit Vlaanderen: financiering van verplaatsings- en accommodatiekosten van junior onderzoekers met een maximum van 2.000 euro per project per jaar; verplaatsing te boeken bij een door het FWO gemachtigd reisagentschap
  • Langs Vlaamse zijde kunnen enkel predoctorale onderzoekers of postdoctorale onderzoekers (met maximum 12 jaar postdoctorale anciënniteit, d.i. eerste doctoraatsdiploma mag maximaal 12 jaar vóór de uiterste indiendatum (02/04/2025) van het project verworven zijn, te tellen vanaf de datum waarop het doctoraatsdiploma werd verkregen) gebruikmaken van de toegekende financiering en dit voor het bekostigen voor hun verplaatsingskosten naar en verblijfskosten in Frankrijk

Gelieve er rekening mee te houden dat consortia die in de vorige oproep (indiening: 2024 – start projecten: 2025) financiering toegekend kregen, een nieuw project kunnen indienen, weliswaar zal er in geval van ex aequo dichtbij de financieringsthreshold voorrang worden gegeven aan nieuwe consortia.

Profiel en voorwaarden

  • Samenwerking met partners uit Frankrijk heeft een toegevoegde waarde voor het project.
  • Je bent, als promotor-woordvoerder van het Vlaamse onderzoeksteam, in het bezit van een doctoraat. Belangrijk: Je hebt bovendien maximum 12 jaar postdoctorale anciënniteit (eerste doctoraatsdiploma mag maximaal 12 jaar vóór de uiterste indiendatum (02/04/2025) van het project verworven zijn, te tellen vanaf de datum waarop het doctoraatsdiploma werd verkregen).
  • Je hebt daarenboven tijdens de volledige duur van je project een aanstelling van minimaal 50% aan:
    • een universiteit in de Vlaamse Gemeenschap (inclusief de academische opleidingen binnen de overeenkomstige associatie), of aan
    • een federale of Vlaamse wetenschappelijke instelling als wetenschappelijk personeel van het Nederlandstalig kader, of aan
    • een universitair ziekenhuis in de Vlaamse Gemeenschap als wetenschappelijk personeel, of aan
    • een ziekenhuis met academisch karakter erkend als onderzoekscentrum in de Vlaamse Gemeenschap als wetenschappelijk personeel.
  • Je gaat akkoord met de Clausule wetenschappelijke integriteit.

Advies, selectie- en evaluatiecriteria

Raadpleeg alle advies, selectie- en evaluatiecriteria voor het aanvragen van een mobiliteitsproject bij het FWO.

Hoe verloopt de aanvraagprocedure?

  • Lees de richtlijnen voor aanvragers grondig (zie hieronder bij ‘Documenten en toelichting voor aanvragers’).
  • Jouw projectvoorstel moet vóór het verstrijken van de deadline zowel bij FWO als bij Campus France ingediend worden volgens de respectievelijke modaliteiten van iedere instelling.
  • Voor FWO dien je jouw aanvraag in via het FWO E-loket gebruik makend van het specifieke digitale aanvraagformulier onder ‘International collaboration / Mobility projects’. Iedere digitale FWO-indiening wordt gevolgd door een automatische bevestigingsmail. Indien je deze niet ontving, gelieve na te gaan of je de aanvraag wel degelijk indiende. Let op, het is noodzakelijk om jouw FWO E-loket profiel te actualiseren bij elke nieuwe FWO-aanvraag die je indient.
  • Specifieke aandachtspunten FWO-aanvraag:
    • De Vlaamse promotor-woordvoerder dient voor elke (co-)promotor(-woordvoerder) van zowel het Vlaamse als Franse onderzoeksteam een CV, gestructureerd volgens het FWO mobiliteitsprojecten standaardsjabloon, toe te voegen aan de FWO-aanvraag.
    • Enkel de Vlaamse promotor-woordvoerder dient vóór het verstrijken van de FWO-deadline te beschikken over een FWO E-loket profiel met een geactualiseerde lijst van academisch posities en publicaties. Opgelet: het registreren van jouw E-loket profiel (login/paswoord) kan tot 24 uur in beslag nemen. Wij raden je aan tijdig een profiel aan te maken.
  • Jouw aanvraag wordt getoetst op ontvankelijkheid, het FWO en Campus France checken of de aanvraag aan de formele vereisten van elke instelling voldoet.
  • In een eerste fase worden de ontvankelijke projectvoorstellen afzonderlijk beoordeeld aan Franse en aan Vlaamse zijde. Bij FWO zullen de aanvragen beoordeeld worden door de GOP (Gebiedsoverschrijdend Panel).
  • In een tweede fase wordt tijdens een gezamenlijk panel tussen FWO en de Franse ambassade van België/Campus France over de toekenning en financiering beslist. Projecten dienen zowel aan Vlaamse als aan Franse zijde positief beoordeeld te worden om gehonoreerd te kunnen worden.

Opmerking: Bij de uitwisseling van persoonsgegevens in het kader van een internationale samenwerking zal het FWO erover waken dat de buitenlandse partners een gelijkwaardig niveau van bescherming garanderen t.a.v. de betrokkenen.

Documenten en toelichting voor aanvragers

Contact

Bij vragen over het aanvraagsjabloon of de procedure, kan je contact opnemen met je dossierbeheerder.

Bij technische problemen met het e-loket, kan je contact opnemen met FWOhelpdesk@fwo.be.

Vlieg- of treintickets in het kader van een FWO-krediet kunnen enkel via een door het FWO gemachtigd reisagentschap (Uniglobe South West Travel en  Omnia Travel) geboekt worden. Boekingen via een ander reisbureau kunnen niet worden terugbetaald.